Friday, 2 June 2017

Mee Hun Goreng Nenek

Bahan-bahan

- Mee hun direndam dua jam dan toskan
- bawang putih
- bawang merah
- bawang besar (option)
- udang kering-tumbuk
- cili kisar
- air masak sedikit
- tauge
- kicap
- taucu -kalau nak letak
- ayam, udang, fishball dan lain-lain (ikut kesukaan)
- garam


Cara-cara

1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan bawang besar. Kemudian tumiskan sampai naik bau.
2. Masukkan cili kisar, tumis lagi sampai garing dan pecah minyak. Masukkan sama ada ayam/udang/fisball dan kemudian tuangkan sedikit air masak. Biarkan menggelegak supaya bahan-bahan tadi empuk.
3. Masukkan mee, kacau sampai rata dan renjiskan kicap dalam dua tiga kali
4. Boleh masuk udang kering dan letakkan taucu
5. Masukkan sayur dan perasakan dgn garam. Garam jgn byk sebab taucu dah masin. Kacau lagi bagi semua sebati dan boleh hidang.

**udang kering boleh juga ditumbuk dan ditumis sekali dgn bawang kalau nak aroma udang kering tu lebih.

No comments:

Post a Comment