Bahan-bahan
-Tempe
- 1 biji kentang
- 1 genggam ikan bilis, dibersih, rendam sekejap
- 2 sudu cili kisar
- 2-3 camca besar gula
- Garam secukup rasa
- 3 biji bawang merah- tumbuk
- 3 ulas bawang putih- tumbuk
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tempe dihiris halus, kemudian digoreng hingga garing, angkat dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap satu dan hiris kecil dan goreng hingga perang, angkat dan toskan. Ikan bilis toskan, perah hingga kering dan goreng hingga garing. Angkat, dah toskan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
- Masukkan gula, dan garam secukup rasa, Kacau rata dan bila sambal berubah warna, masukkan tempe, kentang dan ikan bilis, gaul hingga rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh hidangkan...
No comments:
Post a Comment