Assalamualaikum and Hello to everyone!
This blog is intended to share recipes origin from myself which i have successfully try out and been my family favorite meals. As a full time housewife, cooking has always been my passion. Hoping that all of you will enjoy and try out the recipes given. Lets get started and..enjoy!!
Resepi Kerabu Pucuk Paku dan Tauge
Bahan-bahan
Pucuk Paku
Tauge
Bawang merah-2 biji
Bawang Putih- 1 biji/ saiz paling kecil
Cili Padi- 5 biji (kalau nk pedas bykkan lagi)
Cili merah- 1 biji
Belacan
Garam
Gula
Lemon/limau nipis
Bawang besar- 1 biji (dihiris nipis)
Cara-cara:
a) Celur tauge dan pucuk paku sehingga agak2 lembut sayur tersebut. Angkat dan tos kan
b) Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, cili merah, belacan hingga lumat. Kemudian masukkan bahan-bahan ini ke dalam kuali dan goreng tanpa menggunakan minyak sehingga naik bau dan sedikit kering
d) Rasakan dengan garam dan gula. Kacau rata
e) Setelah masak, biarkan bahan2 tadi sejuk sedikit dan kemudian boleh la digaulkan bersama pucuk paku dan tauge yang dicelur tadi.
f) Perahkan sedikit air lemon atau limau nipis ke dalam kerabu tadi
g) Tabur kan bawang besar yang dihiris dan kacau lagi. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment