Serunding Udang can be eaten with nasi impit or pulut. In johor, this serunding is serve with the dishes namely as lontong kering.
Bahan-bahan (untuk di kisar)
80gm udang kering, dibasuh
6 biji cili kering - dipotong, basuh/celur dalam air panas
3 batang serai - dihiris
3 biji bawang- di hiris
1 cm kunyit - di hiris
1 1/2 sudu biji ketumbar
1 sudu jintan putih
Bahan lain:
1/2 kelapa parut- ambil yang putih sahaja
1 sudu air asam jawa
2 sudu gula
garam secukup rasa
Cara-cara
a) Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan kisar dan kacau hingga naik bau. Masak dengan api sederhana.
b) Perlahankan api, masukkan kelapa parut dan masukkan air asam jawa. Rasakan dengan garam dan gula
c) Kacau lagi dengan api perlahan hingga kering dan tekstur serunding menjadi ringan (flacky).
d) Biarkan sejuk seketika dan masuk kedalam bekas. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment