Thursday, 2 November 2017

Ikan Masak Sambal/ Kicap

Bahan A (Gaul rata)
4-5 keping ikan tenggiri
Serbuk kunyit
Garam .
.
🐟Bahan B
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 2-3 sudu besar serbuk cili (boleh + / -)
* 2 cili merah (boleh tambah jika suka).......(Blend bahan bertanda *)
3 sudu besar sos tomato
Kicap masin secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cili padi (ketuk bagi pecah. Kuantiti ikut tahap kepedasan masing2. Tak perlu masukkan cili padi jika x suka pedas) 
1 labu bawang holland (hiris bulat)
Cili merah dan cili hijau (hiris serong)
1 biji tomato saiz besar (belah 😎 .
.
🐟Cara-Cara
1. Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan tenggiri hingga masak. Angkat dan ketepikan. 
2. Tinggalkan secukupnya minyak bekas gorengan ikan tadi. Masukkan bahan yang diblend. 
3. Masukkan sos tomato, kicap, garam dan gula secukupnya. Kacau sekali-sekala dan biar pecah minyak.
4. Rasa. Jika ok, boleh la masukkan ikan. Gaul rata. 
5. Masukkan bawang holland, segala mak nenek cili, dan tomato. Gaul. Siap. 

No comments:

Post a Comment