Thursday, 2 November 2017

Mee Sup

Bahan2:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil ( potongan soto) , dicuci bersih dan toskan
1 cawan udang segar
1/2 biji bawang besar holland - mayang nipis
1 labu bawang putih - ketuk bagi pecah
1 sudu besar serbuk lada sulah
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil jintan manis- tumbuk kasar
1 kiub pati stok daging
4 biji telur
2 biji tomato
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan2 pelengkap menu yg lain:
1kg mee kuning - celur dgn air panas
1 ikat sawi - celur
Cili kicap - resepi ada di bawah
Daun sup & daun bawang - hiris
Bawang goreng
Cili merah- hiris
Cara2:
- Tumis bawang putih yang diketuk dengan sedikit minyak... Masukkan bawang besar... Tumis sehingga wangi dan keperangan...
- Masukkan serbuk lada sulah, jintan manis dan serbuk lada hitam...Kacau seketika...
- Masukkan ayam dan kacau rata lagi sehingga ayam kecut dan air ayam kering...
- Masukkan air agak2 laa jumlahnya ye... Saya guna lebih kurang 1.5 liter..Masukkan kiub stok daging, udang, tomato dan garam secukup rasa... Biarkan kuahnya mendidih... Ketika kuah mendidih boleh masukkan telur sebiji demi sebiji.. Biarkan hingga telur2 masak..
- Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan dengan mee atau mee hoon pun boleh, bersama bahan2 pelengkap menu yg lain...
Cili Kicap
Bahan2:
cili padi - anggaran dalam 7 biji cili api merah dan hijau
1 ulas bawang putih
2-3 biji limau nipis - perah airnya
Kicap cair lee kum kee
Gula
Cara2:
Cincang halus bawang putih dan cili api...Masukkan air perahan limau nipis dan kicap cair... Akhir sekali sesuaikan rasa dan masukkan gula secukup rasa..

Sumber resepi: Adnilsam Apat 

No comments:

Post a Comment