Bahan2 :
1/2 ekor ayam - kerat 8 - cuci bersih
1 inci halia- dimayang halus*
3 ulas bawang putih - dihiris nipis*
5 ulas bawang merah -dihiris nipis*
1 batang kecil kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
2 biji buah pelaga*
1 paket sup bunjut*
1 sudu besar serbuk rempah sup
2 biji kentang-dipotong 6
1 keping asam gelugor
5 - 6 cawan air
garam secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis
Aji - optional
daun sup & daun bawang- dihiris kecil utk ditabur ketika menghidang
Bawang goreng-ditabur masa menghidang
3 ulas bawang putih - dihiris nipis*
5 ulas bawang merah -dihiris nipis*
1 batang kecil kulit kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
2 biji buah pelaga*
1 paket sup bunjut*
1 sudu besar serbuk rempah sup
2 biji kentang-dipotong 6
1 keping asam gelugor
5 - 6 cawan air
garam secukup rasa
Sedikit minyak masak utk menumis
Aji - optional
daun sup & daun bawang- dihiris kecil utk ditabur ketika menghidang
Bawang goreng-ditabur masa menghidang
Cara2:
- Bersihkan ayam & toskan..
- Panaskan minyak, tumis bahan yg bertanda * hingga naik bau..
- Masukkan rempah sup...kacau seminit..
- Masukkan asam gelugor & air secukupnya, biarkan mendidih..
- Masukkan ayam..kemudian garam & aji secukup rasa...
- Masukkan kentang..biarkan sehingga ayam dan kentang cukup empuk.. sesuaikan rasa..
- Siap untuk dihidangkan dan jgn lupa tabur daun sup ,daun bawang & bawang goreng..
No comments:
Post a Comment