1kg mee kuning
1 biji bawang besar saiz sederhana*kisar
3 biji bawang putih*kisar
2 sudu besar lada kisar
1 sudu besar serbuk pati ayam
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu gula *
garam- rasa dulu kalau dah secukup rasa tak perlu letak
air 1-2 cawan
minyak utk menumis
1 biji bawang besar saiz sederhana*kisar
3 biji bawang putih*kisar
2 sudu besar lada kisar
1 sudu besar serbuk pati ayam
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu gula *
garam- rasa dulu kalau dah secukup rasa tak perlu letak
air 1-2 cawan
minyak utk menumis
sotong
udang
fish ball
fishcake
ayam potong dadu
sawi
1 biji tomato potong baji 8
tauge
(bahan2 ni nak letak banyak mana ikut suka)
udang
fish ball
fishcake
ayam potong dadu
sawi
1 biji tomato potong baji 8
tauge
(bahan2 ni nak letak banyak mana ikut suka)
Cara-cara
1. tumis bawang merah, bawang putih dan lada kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
2. masukkan sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram..kacau sekata. masukkan serbuk pati ayam dan gula..
3. Masukkan ayam, sotong udang fish ball , fishcake
4. Kemudian tuang air dalam secawan dan masukkan sayur sawi dan tomato
5. masukkan mee dan kacau. kalau nampak mee agak kering boleh tambah air sikit dan kalau tawar blh tambah garam. last skali letak tauge dan kacau sekata
1. tumis bawang merah, bawang putih dan lada kisar sehingga naik bau dan pecah minyak
2. masukkan sos tomato, sos cili, kicap dan sos tiram..kacau sekata. masukkan serbuk pati ayam dan gula..
3. Masukkan ayam, sotong udang fish ball , fishcake
4. Kemudian tuang air dalam secawan dan masukkan sayur sawi dan tomato
5. masukkan mee dan kacau. kalau nampak mee agak kering boleh tambah air sikit dan kalau tawar blh tambah garam. last skali letak tauge dan kacau sekata
Sumber resepi: tahrunnisah Jali
No comments:
Post a Comment