Thursday, 2 November 2017

sup ketam

RESEPI SUP KETAM

Bahan-bahannya :
● 4 - 5 ekor ketam saiz sederhana ( 1-2 ekor besar)
● 4 ulas bawang merah - dimayang
● 2 ulas bawang putih - diketuk
● 1 1/2 inci halia - ditumbuk pecah.
● rempah 4 beradik - kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih
● 1 sudu makan rempah sup, 1 sudu teh serbuk lada hitam
● daup sup
● bawang goreng
● sedikit minyak utk menumis - guna minyak zaiton/bunga matahari pun bagus
● Air secukupnya

Cara-cara memasaknya :


1. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.

2. Bersihkan ketam. Jika besar boleh potong 2.

3. Panaskan minyak. Masukkan rempah 4 beradik.

4. Bila dah wangi, masukkan rempah sup (campak saja). Kacau-kacau seketika.

5. Masukkan air. Biar hingga mendidih

6 Masukkan ketam. Biar hingga masak.

7. Tambah lada hitam dan garam secukup rasa.

8 Sebelum dihidangkan, boleh taburkan daun sup dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment