RESEPI SUP KETAM
Bahan-bahannya :
● 4 - 5 ekor ketam saiz sederhana ( 1-2 ekor besar)
● 4 ulas bawang merah - dimayang
● 2 ulas bawang putih - diketuk
● 1 1/2 inci halia - ditumbuk pecah.
● rempah 4 beradik - kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga, cengkih
● 1 sudu makan rempah sup, 1 sudu teh serbuk lada hitam
● daup sup
● bawang goreng
● sedikit minyak utk menumis - guna minyak zaiton/bunga matahari pun bagus
● Air secukupnya
Cara-cara memasaknya :
1. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Bersihkan ketam. Jika besar boleh potong 2.
3. Panaskan minyak. Masukkan rempah 4 beradik.
4. Bila dah wangi, masukkan rempah sup (campak saja). Kacau-kacau seketika.
5. Masukkan air. Biar hingga mendidih
6 Masukkan ketam. Biar hingga masak.
7. Tambah lada hitam dan garam secukup rasa.
8 Sebelum dihidangkan, boleh taburkan daun sup dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment